Vulnerabilitatea in DEX este definita asa: “Care poate fi ranit; Care poate fi atacat usor; care are parti slabe, defectuoase.”
Ne este scris in ADN sa fugim de vulnerabilitate fizica. Sistemul nostru nervos este construit sa ne apere precis pentru acest scop. Daca simtim ca suntem in pericol, ca putem fi raniti, ca ne este amenintata supravietuire, ca suntem vulnerabili, sistemul nervos intra in stare simpatica, da semnale corpului sa secrete adrenalina si cortizol, care la randul lor scad activitatea sistemului digestiv si reproducator, cresc activitatea sistemului cardiac si respirator, pregatesc corpul sa fuga, sa lupte sau uneori sa inghete.
Avem o reactie viscerala la vulnerabilitate.
Mintea noastra dezvolta mecanisem de aparare, dupa ce am fost raniti cand am fost vulnerabili.
Cand suntem mici asociem inconstient grija, atentia si afectiunea parintilor cu supravietuirea. Cand suntem mici suntem prin definitie vulnerabili si depindem de parintii nostrii sa ne apere, sa ne hraneasca, sa ne ingrijeasca. Daca ne exprimam furia si parintii nostrii ne pedepsesc sau ne ignora, asociem exprimarea furiei cu sansele scazute de supravietuire pentru ca pierdem exact afectiunea si atentia ingrijitorilor. Aici mintea creeaza un mecanism de reprimare pentru a supravietui. Sa exprim ce simt = inseamna sa fiu vulnerabil, sa risc sa nu supravietuiesc.
La fel se intampla si in relatile amoroase din care iesim sifonati.
Se creeaza un mecanism de reprimare si fuga de vulnerabilitate.
Doar ca, dupa cum deja intuiesti, iubirea nu poate exista fara vulnerabilitate. Cand iubesti pe cineva esti vulnerabila si daca vrei si daca nu. Singura modalitate in care poti sa simti iubirea si sa iubesti pe deplin este sa iti dai voie sa fii vulnerabila.
Sa fii iubita asa cum esti, cu bune si cu rele, presupune sa fii vulnerabila, sa ai incredere in omul de langa tine si mai ales sa ai incredere in tine. Sa stii ca a fi vulnerabil in acest caz nu inseamna neaparat ca risti propria supravietuire.
Sa decizi ca nu vei fi niciodata vulnerabila este un raspuns la trauma. Sa nu fii niciodata vulnerabila inseamna sa nu iti dai niciodata voie sa te exprimi in deplinatatea ta, sa nu te simti de fapt niciodata in siguranta, sa fii constant tematoare ca atunci cand vei fii tu insati vei pierde iubirea, sa nu te simti niciodata cu adevarat iubita.
Sa iti dai voie sa fii vulnerabila nu inseamna nici sa fii vulnerabila cu absolut toti oamenii pe care ii intalnesti. Exista un motiv intemeiat pentru care sistemul nostru nervos este atat de reactiv la pericolul perceput.
Sa iti dai voie sa fii vulnerabila nu inseamna nici sa transferi puterea ta in mainile altora.
Sa iti dai voie sa fii vulnerabila cu oamenii tai, inseamna sa deschizi noi porti, noi perspective si experiente uluitoare in relatiile tale, sa inveti sa ceri ajutorul, sa te sprijini pe oamenii tai cand esti coplesita, sa inveti sa comunici deschis si sa fii autentica, sa ai incredere in cei de langa tine si sa ai incredere in tine, ca orice s-ar intampla, ai toata puterea si toate resursele sa te ridici din nou si sa iti vindeci ranile.
Sa iti dai voie sa fii vulnerabila si sa culegi roadele acestei deschideri este un proces. Si daca vrei, te pot sustine in el!
Sambata, pe 8 aprilie, organizez atelierul live “Vulnerabilitate: Not A Dirty Word”. Ne vom vedea la TerraPsy Center de la ora 11 si timp de 4 ore vom lucra impreuna in practici de conectare la sine si la celelalte participante, vom face meditatii vizuale si vom trece sistemul nervos in starea parasimpatica, de siguranta si vom incheia cu un exercitiu colaborativ de terapie prin arta.
In costul biletului sunt asigurate materialele de lucru, dar si cateva snacks-uri si cafea, ceai si apa.
Ca de obicei, vreau sa ma asigur ca fiecare participanta primeste toata atentia mea, prin urmare locurile sunt limitate.
Va fi minunat, sunt absolut convinsa. Vii si tu?